Ştiu că lupt împotriva unui curent de opinie foarte răspândit în Braşov, conform căruia Scripcaru este un primar foarte bun pentru Braşov deoarece „a mai făcut câte ceva în Braşov, comparativ cu Ghişe”. Am să revin în alte postări cu cifre relevante legate de administrarea oraşului în cele două perioade, până atunci să facem o analiză a ce ar trebui să însemne un primar a unui oraş de dimensiunile Braşovului în sec. XXI.
Primul lucru de care trebuie să se îngrijească un astfel de primar este să aibă grijă să nu-i plece oamenii din oraş. Din Braşov pleacă în fiecare an în jur de 4 000 de oameni, majoritatea tineri. De ce pleacă? Pentru că nu au locuri de muncă, locuinţele sunt foarte scumpe, iar viaţa socială şi culturală în Braşov este ca şi inexistentă. Ce ar trebui să facă primarul, având în vedere că nu are competenţe specifice în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă? Asta nu înseamnă că nu are suficiente pârghii pentru atragerea investitorilor în oraş. Evident ar fi de dorit să cunoască măcar o limbă de circulaţie internaţională. Din păcate Scripcaru nu cunoaşte bine nici limba română. Nici asta nu ar fi o problemă, ar putea să-şi angajeze consilieri buni, dar şi aici avem o problemă, cu cât un om este mai prost cu atât se înconjoară mai tare de linguşitori.
Nu vreau să se creadă că sunt maliţios, ci invit pe oricine să privească la cartea de vizită a lui Scripcaru ca să înţeleagă la ce mă refer. Omul a venit în Braşov fără un ban în buzunar, făcându-i-se milă de el Bran la rugat pe Puchianu să-i dea ceva de muncă la una din firmele lui. Puchianu la angajat pe Scripcaru să se ocupe de curtea unei firme, să facă curat, să aranjeze lucrurile acolo, să facă pe portarul…, mărunţişuri, dar nu-i aşa că vă sună cunoscut. Asta este toată cartea lui de vizită. În afară de politică, omul nu a făcut nimic, nici măcar şcoală. Înainte de a intra în politică a terminat doar şcoala profesională la Liceul Hidromecanica dn Braşov. Liceul şi facultatea de sport le-a terminat aproape simultan, ce geniu, nu-i aşa.
Al doilea lucru foarte important pe care trebuie să-l aibă un primar este o strategie de dezvoltare a zonei, nu numai a oraşului. Este imposibil să dezvolţi un oraş singur într-o oază de sărăcie. Puteţi constata şi singuri că nu există nici un fel de strategie de dezvoltare. Ba chiar mai mult atât Scripcaru cât şi partidul din care provine, PDL, au făcut şi fac tot ce le stă în putinţă să inhibe dezvoltarea Braşovului, punând beţe în roate construirii aeroportului sau a autostrăzii. Turiştii sunt alungaţi din oraş de monotonie şi lipsa oricăror activităţi distractive, iar cultural nu existăm pe harta României.
Aşa cum se observă oraşul este curat, sunt plantate flori, se pune astfalt (de cele mai multe ori în aceleaşi locuri), dar asta nu înseamnă dezvoltarea unui oraş. Dar Scripcaru nu poate mai mult de atât, nu ştie. Capacitatea lui intelectuală este mult prea limitată ca să mai cuprindă şi altceva decât curăţenie şi astfalt. Voi însă puteţi mai mult de atât. În primul rând puteţi să cereţi mai mult, de la voi şi de la viitorul primar, nu de alta dar acesta nu are nici o şansă să poată mai mult.
tristr, dar adevarat!
Din pacate, din comoditate brasovenii nu „cerceteaza”. Le spune George ca are strategie de dezvoltare, brasovenii nu cer sa o vada. Le zice George ca se ocupa de infrastructura, brasovenii nu-l intreaba ce inseamna infrastructura: asfaltarea unor strazi din oras sau constructia aeroportului sau autostrazii.
Le spune George ca patinoarul costa 9.1 millioane euro, si mai adauga smechereste cuvantul corect, brasovenii nu-i cer contractele si devizele.
Prea multa lipsa de actiune in Brasov
Acesta este si motivul pentru care trebuie sa invete sa se revolte, sa ceara mai mult decat flori si asfalt.
[…] De ce nu este Scripcaru bun primar […]