În ultima vreme se observă două tendinţe antagoniste de a privi religia, în funţie de care avem două categorii de oameni. Într-o primă categorie sunt bigoţii, oamenii care l-au „descoperit” pe Dumnezeu, iar la noi în ţară predomină fundamentaliştii ortotocşi. În a doua categorie se găsesc cei care afirmă, precum Laplace, că nu au nevoie de Dumnezeu, deoarece ştiinţa le oferă toate răspunsurile de care au nevoie.
Deoarece sunt profesor de matematică şi studiez din greu fizica, pot să spun în deplină cunoştinţă de cauză că ştiinţa nu numai că nu ne dă toate răspunsurile de care avem nevoie, dar chiar şi acolo unde lucrurile sunt clare din punct de vedere ştiinţific rămâne suficient loc pentru Dumnezeu. Pot să înţeleg o poziţie rezervată în ce priveşte religia sau scopul acesteia, dar să te declari ateu pentru că aşa îţi sugerează ştiinţa, înseamnă că nu prea cunoşti ştiinţa ceea ce este cât se poate de adevărat. Spre deosebire de teologie, domeniu ştiinţei este foarte vast şi chiar dacă mare parte din el se sprijină pe fizică rămân suficiente domenii ce ies destul de mult din influenţa acesteia, cum ar fi biologia sau medicina.
Din fericire pentru noi, cei din această categorie nu reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii de gândire, deoarece chiar dacă sunt suficient de mulţi nu sunt organizaţi şi prin urmare, nu pot pune presiune pe guvern. De cealaltă parte avem fundamentalişii ortodocşi, care pretind că sunt deţinătorii adevărurilor fundamentale, iar lumea trebuie să se învârtă după cum dictează ei. Concepţiile lor nu numai că sunt stupide şi ridicole, neavând ncic un fel de suport logic, dar sunt şi extrem de agresivi. În ultima vreme, bigotismul a căpătat proporţii nemaiîntâlnite la noi în ţară. Ajungi să vezi preoţi chemaţi să sfinţească, contra cost bineînţeles, de la maşini la pârtii de ski, vezi oameni îmbulzindu-se să atingă vreo moaştă sau luându-se la bătaie pentru apă sfinţită. Dar nimic nu mi se pare mai degradant decât imaginea oamenilor înşiruiţi într-un lanţ uman, mergând în patru labe prin noroiul nu ştiu cărei biserici, realizând nu ştiu ce ritual vechi.
Aceşti oameni sunt foarte periculoşi pentru că sunt şi organizaţi, are grijă BOR de asta, dar şi pentru că votează, iar asta îi face pe politicieni foarte atenţi la cerinţele lor. Vor oamenii religie în şcoli, li se dă, vor icoane, le se dă, vor biserici, li se dă etc. Degeaba încerci să le atragi atenţia că religia este o problemă personală, intimă şi că trebuie lăsată la alegera fiecăruia. Nu, oamenii ăştia vor ca toţi să fie ortodocşi, cu forţa dacă nu se poate altfel. Asta mi se pare periculos.
Nu sunt împotriva idei de Dumnezeu, dar vreau să fiu lăsat în pace şi eu şi fiul meu şi toţi cei ca mine care dorim să gândim liber în afara constrângerilor dogmelor religiase, să-mi urmez drumul după cum îmi dictează conştiinţa. Înainte de a încheia vreau să vă spun iarăşi de taoism. Tao Te King începe aşa: „Tao pe care îl rostesc nu este adevăratul Tao”. Cu alte cuvinte cei care vorbesc în numele lui Dumnezeu, de fapt nu-l cunosc, deoarece El este mult mai mult decât pot ei să exprime, sau decât pot cuvintele să exprime. Fundamentaliştilor creştini le aduc aminte să citească Filocalia, şi acolo o să descopere cuvinte asemănătoare din partea isihaştilor. Nu mai ştiu care dintre ei afirma ceva asemănător, poate Maxim Mărturisitorul sau poate altul, am citit de mult Filocalia şi nu vreau să mă uit în bibliotecă să aflu exact cine a fost. Dacă nu mă credeţi pe cuvânt cercetaţi siguri.
Cel mai important lucru este să fim toleranţi unii cu alţii. Să nu ne gândim unii la alţii nici ca păcătoşi nici ca proşti, ci doar ca oameni dotaţi cu discernământ.
interesant, fiecare om are o diferita perceptie asupra lumii, mi se pare frumos ca gandirea teologica si cea stiintifica sa coexiste in mintea umana, este un fenomen antitetic si misterios, dupa parerea mea, bazat in principiu pe imaginatie, imaginatie care creeaza o punte de legatura intre cele doua credinte, subconstient. Si eu mai gandesc in felul acesta adesea, mai ales cand sunt singur, cand merg pe strada sau cand ar trebui sa-mi fac temele, mi se pare un mod distractiv si interactiv de gandire si imi creez in cap zeci de scenarii posibile „religii” in diferite circumstante. Dar fiind obisnuit sa ma gandesc atat de mult la scenarii si posibilitati, nu imi este greu sa imaginez o lume in care nu exista nimic magic, nimic teologic, in aceasta lume toate stiintele mi le imaginez ca una singura, o stiinta fundamentala, si toate fortele intalnite sunt de fapt aceiasi forta, biologia, fizica, matematica toate se bazeaza pe aceleasi legi, si legile fundamentale „legea fundamentala” e intalnita oriunde, dintre toate scenariile pe care eu mi le-am nascocit de cand a inceput sa ma intereseze aceste lucruri (cred ca de pe la 6-7 ani) pe aceasta o consider cea mai plauzibila, desi nu am nici o baza stiintifica si din nou ne intoarcem in cercul vicios format intre lumea teologica si lumea stiintifica.
Petrecand atat de mult timp nascocind „religii”, ma bucur foarte mult cand se iveste cazul in care ne putem impartasi credintele, si sa luam in considerare perceptia celuilalt asupra lumii, mi-as dori ca acesta discutie sa continue, si mai ales sa mai vina si alti oameni dornici sa comenteze pe baza ei,
Multumesc domnule Beta, pentru locul acordat acestei discutii pe blogul dumneavoastra
P.S. de fapt…, eu meditez la aceste subiecte in toate cazurile, oricand am ocazia sa nu fiu bombardat cu informatie, si sa fiu singur cu persoana mea in relativa liniste, si de asemenea eu nu ascult muzica cand merg pe strada, muzica pentru mine e divertisment, e ca si cum m-as uita la un film sau as citi o carte, nu poti citi carti in timp ce incerci sa rezolvi probleme existentiale nu?:)
muzica poate fi mai mult decât divertisment.
Mai bine sa crezi si sa nu pierzi nimic decat sa nu crezi si sa pierzi totul spune. Unii cred ca au mai multe sanse sa castige la Loto , la ruleta( ca tot am vorbit la ora despre lucrurile astea..decat sa creada in divinitate si sa se aleaga cu ceva). Dumnezeu nu te pune sa crezi in El.
Mama e ortodoxa, tata e penticostal. Cunosc in mare parte ambele religii, si pot spune cu mana pe inima ca religia ortodoxa e o mare prostie. Si da, sa pupi icoane facute de un betiv sau un criminal, sau sa iti sfintesti masina si babute de 80 ani sa se chinuie sa inconjoare biserica fiindca asa zice un popa care e vai de el, sunt o prostie.
In schimb , la penticostali, te invata numai lucruri bune. Nu minti, nu injura..chiar daca iti scapa unele vorbe …asta este, pacatuim. Ok..multi au o parere aiurea despre pocaiti/penticostali: cum ca nu au voie sa bea..au voie, Dumnezeu zice ca tot ce e facut de mana omului se poate folosi, bea, manca, etc. In fine, peste cativa ani poate o sa privesc cu alti ochi religia, dar pana una alta , am libertatea sa cred in ce vreau eu fara sa ma judece nimeni, corect?
tu nu intelegi ceva, nu e alegerea mea sa am o anume credinta, nu pot sa cred fara sa cred, e aberant, la ce ma gandesc, ce vad, ce aud, ce percep, toate cumuleaza si formeaza credinta, toate astea subconstient, nu e ca si cum as sterge un soft din creier si as instala altu, care sa se cheme penticostal.exe, pur si simplu nu merge, credinta nu e ceva ce poti alege
Religia înseamnă mult mai mult decât credinţă oarbă. Înseamnă înţelegere, înseamnă un sens vieţii tale personale. Înseamn, în primul rând desprindera individului de gloată.
credinta oarba e pentru oameni prosti, sau oameni pe care nu ii intereseaza, credinta mea e bazata pe stiinta, si nu e oarba, e logica. Eu nu am religie dintr-un motiv simplu, credinta mea nu se incadreaza in nici o religie cunoscuta. Da, credinta da sens vietii, nu doar a celei personale. Si credinta e insasi esenta individualitatii, este ceva ce nimeni nu iti poate impune atat timp cat nu esti prost mort. Credinta pentru mine este nu se compara cu religia, religia este altceva, este o credinta impusa, o credinta de grup, sau mai bine zis, un sablon pe care credinta omului se formeaza dupa placul popilor, si eu sunt sigur ca nu e nevoie sa ajutam oamenii religiosi sa devina nonreligiosi din simplul motiv ca nu merita, ei atata stiu atata fac, vorba lui Radu, si religia e buna, cum am mai spus, religia e vitala societatii, nu trebe sa ne credem acuma ILLUMINATII si sa incercam sa decredibilizam religia, cine face asta e un om inconstient, daca oamenii aia se tarasc in genunchi in sir indian, o fac pentru ca snt prosti, nu ca i-ar obliga biserica
Fac apel din nou la vorbele lui Radu, oamenii isi merita soarta.
Logica nu poate oferii toate răspunsurile. Ştiinţa are şi ea limitele ei. Aşa cum am zis, există suficient loc pentru Dumnezeu lângă ştiinţă, dar trebuie să păstrăm libertatea fiecăruia de a gândii. Acest lucru nu se întâmplă acum, deoarece încă de la naştere eşti aşezat de părinţi sau de societate într-un anumit grup religios. Mult mai periculoşi pentru libertatea de gândire sunt însă bigoţii, adică acei oameni insuficient pregătiţi din punct de vedere intelectual şi cultural să poarte o discuţie despre aceste lucruri dar care cred că sunt buricul pământului.
Dar eu nu cred ca este un lucru rau, adica pe mine nu ma deranjeaza ca am fost botezat sau ca mamaia imi canta ingerasul cand eram mic, consider asta un lucru bun, daca ieseam vreu retardat, religia m-ar fi impiedicat sa ranesc oameni nevionovati, eu sunt de acord cu propaganda religioasa, si cred ca pentru un om cu picoarele pe pamant, aceasta nu constituie nici cea mai mica problema, eu cred ca problema mai mare o constituie propaganda antireligioasa, care lasa frau liber anumitor oameni care au nevoie de religie, religia a fost creata sa manipuleze oameni, eu cred ca trebuie sa ramana, avand in vedere ca oamenii care merita sa nu fie manipulati sunt imuni la ea
@Zorel alegerea cui? ti-am comentat eu alegerea ta de a fii ateu? n-am zis nicicand ca renunt la credinta, sau ca imi aleg eu stilul.
@alinbeta evident ca inseamna mai mult.
Titlul postului se refera la libertatea de a gandi si a percepe lucrurile cum inteleg eu, corect? De aceea in lume s-a creat atata valva pe baza crestinilor si a religiei.
@Zorel Dar daca nu esti de acord cu cineva, asta nu inseamna ca ai mereu dreptate.
Nu ma intelegeti gresit, nu sunt un fanatic religios nicidecum, dar pur si simplu inteleg religia umpic altfel:). Nu are rost sa creeam polemica asa degeaba intre noi. Fiecare e liber sa creada in ce vrea el.
Ma inclin !
nici nu am pretins ca as avea oricand dreptate, nu deveni defensiv, nu incerc sa te fac ateu, eu mi-am expus punctul de vedere, ti-am explicat de ce nu poti tu sa ai aceiasi credinta cu mine ori a domnului Beta, din cauza ca ca fiecare percepe in felul lui, si credinta nu e ceva ce se poate alege, e ceva ce se formeaza adanc in creier, de obicei subconstient
da frate, zi-mi mie ca mitropolitu ardealului iti pune pioneze pe scaun si nu te lasa sa gandesti liber, don’t bullshit me, credinta ta e ceea ce tu consideri adevar
te deranjeaza ca ti-am spus ce cred eu?, atunci cine te pune sa citesti, eu am vrut sa imi notez parte din credinta la sectiunea comenturi, poate ca pentru vreun pasionat de psihologie ar fi interesant de citit.
aberezi frate. nu ai inteles cam ce am vrut sa zic eu acolo. Ma refeream la faptul ca fiecare e liber sa creada in cine vrea sau sa nu creada ! Simplu
Radule, mai citeste de vro 3 ori si zi dupaia ca aberez, n incerc sa iti fur credinta, si nu te-am acuzat de credinta oarba
si se facu pace:)
Asta mi-se pare un subiect interesant.Cum a zis si Radu,ca lui i-se pare o prostie religia ortodoxa,adica are niste „legi” aberante … sunt de acord cu ei,parca unele chestii prea sunt desprinse din imaginatia nu stiu cui.Cine stie,s-o fi trezit un preot dimineata si o fi zis „am visat ca lumea trebuie sa faca matanii si alte porcarii” si gata,de atunci cred ca toti fac asa pentru ca a visat ala ca asa e bine.Inca o chestie,parca in religia asta ortodoxa sunt numa lucruri ciudate,de exemplu de ce nu putem fi ca protestantii sa stam si noi jos la slujba?La catolici parca mi-se pare mai in regula decat la ortodoxi,la ei parca lumea mai zambeste,e o religie mai „muzicala” dupa parerea mea,pe cand la ortodoxi ,capul jos,stat in genunchi,muzica de aia de cor de parca iti vine sa iesi … etc.
Dar celelalte religii le cunoşti, sau orizontul tău religios se reduce la creştinism?
Am vorbit doar despre ce stiu cat de cat ceva ,nu vreau sa vorbesc despre ceva ce nu stiu chiar nimic
Am citit aici ce se discuta despre religie si despre partile ei bune sau rele.Eu cred ca fiecare om are dreptul sa creada in ce vrea.Eu sunt ortodoxa si se pare ca ortodoxismul ne da niste reguli pe care daca le respectam cica ajungem in rai.Asta ar insemna sa nu furam,sa nu injuram,sa nu mintim etc.Acum sa fim seriosi daca nu ii zic mamei de o absenta ajung in iad sau daca am prieten si ma uit la altul care trece pe strada si e dragut gata am curvit si clar am pacatuit.Mi se par absurde.A si mai e faza cu bautura si tigara nu ca sunt pro bautura si tigara dar bautura o face omul si are voi sa se foloseasca de ea si tigara e de la natura.Dar tot pacat e.Eu cred ca religia ar trebui sa te apropie de Dumnezeu in alte moduri nu prin reguli.Si pana la urma omul numai daca vrea el va fi bun si cinstit si va fi vrednic sa intre in rai.Nu pentru ca e constrans de aceste reguli divine va fi credincios.
Ideea acestui articol este legată de libertatea de aţi alege singur modul în care doreşti să comunici cu Dumnezeu.
Aaaa si credinta e ceva intim care tine de fiecare om in parte.Eu cred ca Dumnezeu daca exista vede tot.Si ce face ala bun si ce face ala rau.Si credinta ar trebui sa dea acea armonie si acea pace intre oameni.
Probabil că vede, dar chiar crezi că-i pasă ce face unul sau altul? Probabil că are treburi mult mai importante de făcut, ca de exemplu să aibă grijă de univers.
calea spre mantuire e guvernata de propria persoana, nu ai nici un ajutor din partea vrunui Dumnezeu, si nici nu ar trebui
vorbii credinciosul din mine 🙂
Daca chiar exista si chiar a facut lumea,animalele si oamenii ar trebui sa il si intereseze pentru ca suntem creatia lui.Asa cred…nu sunt 100% sigura ca se uita la toti si ne vede pe fiecare ce facem,cum facem si cand facem dar asa cred ca ar trebui.Adica daca eu fac un copil veghez asupra lui sa fie in viitor un om bun,increzator pe fortele proprii,un om pe care sa te poti baza.Il protejez,ii ofer siguranta afectivitate.Si Dumnezeu ar trebui sa faca la fel.Asa cred…
Si in Univers nu suntem si noi?
Ioana are dreptate domnule Beta, daca dumnezeu e atat de maret, mult mai maret decat dumnezeul biblic, si nu are trasaturi umane el ar trebui sa se ocupe de totul, si nimic nu ar fi prea putin important pentru el, asa ar fi un dumnezeu filosofic ideal
Asta dacă îl priveşti pe Dumnezeu ca pe o persoană cu preocupări asemănătoare cu cele umane. Nu cred că Dumnezeu poate fi privit în acest mod, o să revin zilele acestea cu un articol despre acest subiect.
asta am spus si eu /:)
Mă bucur că aici suntem de acord. Apropos, ai citit articolul despre Radu Morar, că doar şi tu eşti unul dintre motivele pentru care l-am scris?
stiu asta, nu l-am citit, o sa ma uit peste el, oricum nu mai vreau sa intru in discuti legate de politica, mi s-au epuizat cunostiintele, orele trecute de matematica nu prea eram de acord cu dumneavoastra dar nici nu aveam ce sa zic pentru ca nu stiam destule, planuiesc sa ma retrag, cel putin pretru o vreme pana vin cu argumente noi.
citeşze şi asta http://www.adevarul.ro/financiar/Masurile_de_austeritate_risca_sa_redeclanseze_recesiunea_0_272973175.html
de religie nu stiu ce sa zic… eu nu am fost crescuta intr-un mediu religios, dar cred ca undeva e cineva mai presus de noi. Mi se par insa stupide orele de religie cu domnul Gatea cu modul lui de a preda si a intelege religia. Cele mai ok ore de religie mi s-au parut in clasa a 12-a cu celalalt domn caruia nu ii mai stiu numele … dar fiecare are dreptul de a crede sau nu in religie.