Oricum ai face, zilele acestea nu poţi evita subiectul grevă generală. Cei care trebuiau să deschidă seria grevelor, erau profesorii, dar se pare că lucrurile nu vor sta chiar aşa cum se anunţa anterior. Care sunt motivele? Eu identific trei motive care i-au determinat pe foarte mulţi profesori să renunţe la grevă, deşi, iniţial, marea majoritate se declaraseră pentru o grevă generală care să blocheze anul şcolar şi bacalaureatul. Profesorii se gândiseră la această formă extremă din disperare, ca o măsură de totul sau nimic, deoarece s-a văzut clar în ultimii ani că fără o presiune suplimentară, guvernanţii au tendinţa să nu-i bage deloc în seamă pe dascăli.
Primul din motive este legat de neîncrederea în actualii lideri de sindicat. Profesorii, cel puţin cei cu care am stat de vorbă în ultimii ani, nu mai au deloc încredere în Ligia Mara că le reprezintă interesele. Ei suspectează de foarte multă vreme o cârdăşie între aceasta şi George, ca acesta să aibă o imagine cât mai bună la nivel central. Ultimul lucru care pare să confirme această înţelegere subterană, este acel convocator pentru grevă, pe care apare un anunţ, în care se specifică faptul că profesorii nu vor fi renumeraţi pe perioada grevei. Aşa cum am subliniat şi în postarea Sindicatele şi Puterea, este pentru prima dată în 14 ani, de când sunt profesor, în care apare un astfel de anunţ pe convocatoarele de grevă, iar rolul lui era clar de intimidare. Te-ai aştepta la un astfel de anunţ din partea guvernului dar nu din partea sindicatului care, se presupune, luptă pentru interesele tale. Acest şantaj subtil din partea sindicatului a dezamăgit pe foartă multă lume.
Al doilea motiv îl reprezintă poziţia extrem de agresivă şi, pe alocuri, în afara legii, a ministrului educaţiei. Ţin să reamintesc faptul că actualul ministru nu a lucrat niciodată în sistemul românesc de educaţie, prin urmare cunoaşte personal foarte puţin sistemul de educaţie, majoritatea informaţiilor venind de la oameni rupţi de sistem de ani de zile sau care nu au făcut niciodată parte din el. Dacă le ascultaţi doar pe doamnele Vergu şi Badea veţi înţelege câtă incompetenţă se ascunde în Ministerul Educaţiei. Ameninţările ministrului au fost unele voalate, adresate profesorilor prin intermediul directorilor de şcoli, la rândul lor ameninţaţi de inspectorii generali, altele au fost direct pe faţă, adresate de ministrul în apariţiile lui televizate. Pentru aceste poziţii ministrul ar fi fost demis în orice ţară civilizată, ceea ce dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că România nu face parte dintre ţările civilizate.
În fine, al treilea motiv îl constituie laşitatea oamenilor din sistem care acceptă umili şi ameninţările aberante şi cerinţele ilegale ale guvernului. Principalul motiv pentru care guvernul a mutut probele orale în timpul anului este pentru că nu mai vroiau să-i plătească pe profesorii supravegehtori şi evaluatori. Dar dacă îi obligi pe profesorii unei unităţi de învăţământ să-i evalueze pe cei ai altei unităţi de învăţământ acesta este un abuz şi o ilegalitate. Întrebarea care se pune este de ce acceptă oamenii o astfel de aberaţie? Din frică, cel mai probabil. Le e teamă că ar putea fi daţi afară din învăţământ, sau în cazul suplinitorilor că nu vor mai primi posturi în anul viitor.
Din păcate, ce nu înţeleg colegii mei este faptul că abuzurile dau naştere abuzurilor. Dacă Băse-Bocul vede că vă poate lua abuziv 25% din salariu pentru că voi nu vă revoltaţi, o să urmeze şi alte reduceri. Dacă Funeriu vede că vă poate obliga să acceptaţi orice abuz din partea lui, vor urma multe altele. De ce să faceţi doar în acest caz muncă patriotică, poate în curând veţi fi obligaţi să faceţi muncă de clacă pe moşia ministrului, nu de alta dar profesorii par a fi noi iobagi ai vremurilor moderne.
http://www.adevarul.ro/locale/brasov/Brasov-_Studentii_brasoveni_protesteaza_marti_0_271173270.html
va plangeati de studentii nostri, iaca , incep si ei sa protesteze.
Stai să-i vedem întâi protestând.
[…] Continuarea aici, Dorian Lungu Blog Greva generală şi ameninţările ministrului […]
[…] Alin Beta Blog […]
Bag samă că gazda acestui blog se exprimă cu greşeli de limbă, deşi este profesoară. Halal profesoară! Şi mai vreţi să faceţi grevă generală? Pentru ce? Pentru reducerile salariale?! Oricum nu meritaţi să fiţi plătiţi mai bine, agramaţilor! Şpăgari ordinari ce sunteţi, nu vă faceţi datoria la clasă, dar aşteptaţi plicuri cu bani, cadouri, meditaţii pe bandă rulantă cu propriii elevi de la clasă etc. Ruşine!!!
Gazda este bărbat, iar greşelile pot apărea datorită grabei cu care scriu. Aşa este şi eu consider că profesorii nu merită plătiţi mai mult. Sau, ce zic eu? De ce să-i plătim pe puturoşi când nu produc nimic? În mină cu ei să ne aducă lumină. Şi cu doctorii la fel, mama lor de şpăgari, că ei au furat bugetul României şi l-au dus acasă. Domnişoara Silvia este un bun exemplu de om independent şi atotcunoscător. Ea şi cei ca ea nu au nevoie de noi, puturoşii de profesori, că ea le ştie pe toate. Nu-i aşa?
Scuze pentru qui pro quo-ul legat de sexul gazdei.
Greşelile pot apărea, eventual, DIN CAUZA GRABEI, nu datorită ei, fiindcă graba nu e o cauză favorizantă în acest caz, ci din contră.
Se spune: „Profesorii nu merită SĂ FIE PLĂTIŢI mai mult”, şi nu cum scrieţi, aberant, „nu merită plătiţi mai mult!
Vai de limba română pe care o vorbiţi/scrieţi!
Dovada că profesorii nu produc nimic profitabil este cel puţin limba agramată pe care o vorbesc şi o scriu elevii care ies pe bandă rulantă din şcolile româneşti şi de pe băncile facultăţilor.
Eu am avut profesori remarcabili şi le sînt recunoscătoare şi în ziua de azi. Dar e vorba de timpuri revolute, din păcate. Eu, la rîndul meu, am fost cîţiva ani profesor, dar am plecat ca împuşcată din această cloacă numită învăţămînt preuniversitar şi am lucrat exclusiv în domeniul privat. Slavă Domnului! Aşa că ştiu multe, dar cu toate acestea nu am pretenţia că sînt atotcunoscătoare. În orice caz, pot vorbi în cunoştinţă de cauză. Punct.
Addendum
Oricum, graba nu poate fi o circumstanţă atenuantă pentru greşeli de scriere/exprimare atunci cînd cel care le comite este sau pretinde că este profesor.
Foarte tare, dar in afara de comentarii asupra formei mai poti face si altceva, de exemplu sa comentezi continutul unui articol. Este lumea plina de oameni de „bine” sfatosi pana la Dumnezeu, macar ai citit postarea?
Apropos sunt constient de faptul ca gresesc atunci cand scriu, dar nu-mi pot verifica textul singur, pentru ca ma concentrez la ce vreau sa scriu nu la cum scriu. Daca te intereseaza ceva din ce scriu, nu ma deranjeaza sa imi atragi atentia asupra greselilor, dar ca profesor de matematica sunt tot timpul atent la rationament si nu la forma.
Dacă nu m-ar fi interesat subiectul, nu ţi-aş fi citit textul. Dar, mai mult decît posibilele mele comentarii legate de subiectul abordat de tine, mai important mi s-a părut să-mi exprim dezamăgirea privind greşelile de limbă comise de un PROFESOR. Nu doar ideile/raţionamentele sînt importante, ci şi forma în care sînt îmbrăcate/exprimate acestea, ca şi punctuaţia. Iar dacă limba română n-ar fi atît de suferindă de vreo cîteva decenii, dacă zecile de generaţii de după ’89 n-ar fi atît de slab pregătite şi nu s-ar exprima într-o limbă română de nerecunoscut (nu mai vorbesc de scris!), care abundă în ‘agramaticalităţi’ (vezi, spre pildă, jurnaliştii din mass-media, cei mai mulţi, nu doar aşa-zisele vedete, vezi site-urile de ştiri ale Antenelor, ale RTV etc.), eu nu m-aş fi legat de acest aspect. Colegii pe care i-am avut în cloaca numită învăţămînt mi-au dovedit cu asupra de măsură că locul lor nu era la catedră, şi, culmea, în loc să plece ei, cea care a plecat ca împuşcată dintr-un mediu atît de toxic şi de retrograd am fost eu, deşi am avut rezultate foarte bune cu elevii mei la fel de fel de olimpiade şi concursuri (am predat limbi moderne). Motivul principal al plecării din sistem: elevii de liceu nu aveau noţiuni de bază de gramatică românească, noţiuni în lipsa cărora nu poţi învăţa pe cineva o limbă străină. A, dacă înveţi limba cu pricina în ţara respectivă, trăind printre nativi, da, e cu totul altceva. Aşa că am renunţat să mai construiesc pe nisip. Asta a fost experienţa mea timp de cinci ani, la care s-a adăugat cea, la fel de amară, pe care am trăit-o ca mamă a unui elev. Dar mă opresc aici, nu are rost să descriu situaţii pe care le cunoşti şi tu şi colegii tăi şi toţi părinţii din ţara asta nenorocită, cu toţii complici la starea de fapt. Că furatul căciulii este specialitatea românilor.
P.S. Un alt motiv pentru care nu am postat niciun comentariu on topic este totala mea neîncredere în schimbarea actualului sistem. El poate fi schimbat, dar, din nefericire, nu există OAMENII care să o facă efectiv şi pe bune.
Aici nu ne potrivim deloc, imi pare rau daca te dezamagesc dar eu nu reusesc sa fiu atent la forma oricat de mult m-as stradui. Pe de alta parte consider ca fac parte dintre profesorii buni din sistem. Am intrat prin concursul de titularizare, pe care l-am luat din prima, iar la noi la matematica el este foarte dificil, mi-am luat toate gradele fara nici un fel de probleme, tin legatura cu fostii elevi ceea ce ma face sa cred ca inca ma mai apreciaza si mai ales nu am considerat niciodata ca trebuie sa-i invat doar matematica. Nu ma deranjeaza sa mi se atraga atentia atunci cand gresesc, dar as prefera ca remarcile tale sa se lege si de continut.
La ora actuala nu se mai pune problema schimbarii doar a sistemului de invatamant ci a intregii societati. Daca nu reusesc sa fac nimic in aceasta directie, atunci mai bine plec in alta tara, lucru care imi este foarte la indemana.
Addendum
Am ascultat una dintre emisiunile de pe blog şi trebuie să recunosc că vorbeşti foarte bine/logic şi argumentat româneşte, cel puţin în legătură cu temele abordate. Mai greu e cu scrisul, că acolo tre’ să ştii cînd să pui sau să nu pui virgule, cînd să scrii cu un i sau cu mai mulţi etc.
Nu ştiam ce specialitate ai cînd am postat primul meu comentariu. Acum ştiu şi consider că mi-am luat revanşa faţă de profii de mate pe care i-am avut în şcoală şi care voiau să scoată einsteini şi din cei care nu doreau să zbîrnîie la mate pentru simplul fapt că ori nu puteau, ori pentru că aveau înclinaţii pentru alte materii/domenii. Am detestat matematica (excepţie face algebra) din cauza lor. Mi-am luat revanşa, ca să zic aşa :), dăscălind tocmai un prof de mate.
C’est la vie!
Banuiesc ca domeniul tau este filologia, daca vrei putem sa ne conversam si pe teme literare. Asa cum am zis nu incerc sa-i invat numai matematica pe elevii mei. Consider ca matematica este seaca daca nu este legata de ceva concret, din aceasta cauza mi-am dat doctoratul din filosofia stiintei.
Dom Profesor, pentru un om care citea in vremurile bune 100 de pagini pe ora nu dati bine in aceste teste neoficiale de gramatica =))
nu sunt eu vreun olimpic la gramatica dar imi cer scuze nu m-am putut abtine :))
Le citeam nu le scriam, dar mea culpa.
dar dvs., dom’le profesor, ati participat la greva? sau oferiti cogitatiuni bloggerilor nimeriti pe aleea dvs?
Momentan stau în stand-bye, deoarece am aflat că sunt singurul care a mai ramas înscris pe listele cu greva. Problema este că am 2 clase de a 12, iar faptul că rămân eu singur în grevă îi transformă în victime sigure, deoarece guvernul poate să-i treacă la pierderi colaterale. Dacă un oraş sau o ţară întreagă face grevă atunci guvernul nu poate condamna pe toţi elevii la pierdera unui an. Eu încă mai sper, nu am trecut nici o teză, dar dacă nu vrea nimeni să facă grevă nu-mi las elevii, pe care i-am învăţat 4 ani să piardă bacalaureatul din cauza mea.
Daca mai intra domnisoara\doamna Silvia as vrea sa imi raspunda la o intrebare si anume:ce profesie aveti dumneavoastra?
Parerea mea de eleva este ca daca profesorii,cei care lucreaza La CFR,cei din primarii etc. s-au apucat sa faca greva pentru a-si apara interesele trebuiau sa continue cu aceste planuri.Nu cred ca pe elevi ii deranja o amanare de 2-3 saptamani.In plus se vede clar ca prin retragerea bugetarilor de la greva reise lasitatea romanului.Ne e frica de cei care ne conduc?Mi se pare aberant.Si de ce?(nu stiu,si chiar nu inteleg)Noi romanii i-am votat si i-am pus acolo unde sunt acum si la fel cum i-am pus asa ii putem da si jos.Dar nu se va intampla asa pentru ca suntem un popor las.Acum aproape 2sapt toti bugetarii spuneau ca fac greva generala ca li se scad 25%,ca guvernantii isi bat joc de noi etc.Si pe 30-31mar 2010 aflu de la tv ca majoritatea bugetarilor s-au retras de la greva din diferite motive.In stilul asta o sa ajungem tara lui Papura-Voda.Groaznic….si mai groaznic e ca nu facem nimic,plecam din tara si mergem la munca in alta parte decat sa ne luptam sa salvam Romania.
Pericolul, din punctul meu de vedere este că stând prea mult sub presiune, poporul să nu răbufnească violent.
Si ce ar putea sa faca?sa ii omoare?Romanul a mai omorat si acum aproape 21ani un presedinte, ce mai e inca unul.Domn profesor e aberant ce se intampla in tara asta.Daca as putea as face eu ceva ca sa imi salvez tara dar un omulet nu se poate pune cu mai multi.Si ma dispera ca in alte tari nu e chiar asa ca la noi.Suntem asa delasatori si de lasi.Iar cand ar trebui sa le cerem socoteala celor care ne-au adus in starea aceasta preferam ori sa fugim ori sa le tragem direct un glont in cap.Nu mi se pare normal.O intrebare(nu cunosc si sunt interesata):un popor daca nu e multumit de cel pe care l-a crezut capabil sa conduca tara il poate da jos de la putere?este legal?
Si ce ar putea sa faca?sa ii omoare?Romanul a mai omorat si acum aproape 21ani un presedinte, ce mai e inca unul.Domn profesor e aberant ce se intampla in tara asta.Daca as putea as face eu ceva ca sa imi salvez tara dar un omulet nu se poate pune cu mai multi.Si ma dispera ca in alte tari nu e chiar asa ca la noi.. Cand ar trebui sa le cerem socoteala celor care ne-au adus in starea aceasta preferam ori sa fugim ori sa le tragem direct un glont in cap.Nu mi se pare normal.O intrebare(nu cunosc si sunt interesata):un popor daca nu e multumit de cel pe care l-a crezut capabil sa conduca tara il poate da jos de la putere?este legal?