Am avut foarte multe discuţii cu un prieten (campion european şi vicecampion mondial la Karate tradiţional) legate de diferitele stiluri de luptă, despre eficienţa lor şi despre legăturile cu artele marţiale tradiţionale. În urma acestor discuţii am ajuns la unele concluzii pe care o să încerc să le rezum în rândurile de mai jos.
În primul rând eficienţa stilurilor de luptă este dată de lupta în sine, condiţiile în care are loc. De exemplu chiar dacă jiu-jutsu este una dintre cele mai eficiente forme de luptă, acesta este bun doar în luptele individuale, de tipul unu la unu, dacă ai de a face cu mai mulţi adversari deodată mult mai eficient este trediţionalul box. Dacă ne referim la luptele organizate observăm şi aici acelaşi fenomen, luptători foarte valoroşi din Pride sau MMA, care nu au făcut faţă exigenţelor din K1 şi invers. Pentru cei ca mine, adică simpli spectatori criteriu de bază al selectării luptelor la care mă uit este spectaculozitatea, iar aici trebuie să recunoaştem că este avantajat K1 sau boxul în dauna MMA, Pride sau alte forme de lupte la sol.
Legătura acestor stiluri moderne de luptă cu artele marţiale tradiţionale este extrem de subţire, deoarece păstrează din aceste forme culturale doar suprafaţa. Artele marţiale tradiţionale au doă părţi întotdeauna, una exterioară legată de lupte şi de bătaia propriuzisă, iar a două, mult mai vastă şi mai profundă legată de căutarea unor răspunsuri la întrebările fundamentale, „cine sunt?”, de ce sunt aşa?” etc. Din această cauză artele marţiale tradiţionale sunt căi de eliberare din mirajul vieţii.
Nu o să găsiţi nimic de genul acesta în luptele moderne, din păcate majoritatea luptătorilor moderni nu sunt, din păcate, la un nivel intelectual şi cultural suficient de ridicat pentru a înţelege implicaţiile disciplinei interioare necesare practicării acestor sporturi în descoperirea sinelui interior şi în aflarea înţelepciunii necesării trăirii frumos.
Sunt de acord cu practicarea sporturilor de contact, pe care nu le consider brutale, ci necesare oricărui tânăr. am suferit enorm în copilărie deoarece părinţii mei nu aveau bani pentru a mă înscrie la clubul Dinamo Braşov la judo sau lupte libere şi o să încerc să+i asigur copilului meu în educaţia lui şi un loc pentru un sport de contact.
P.S.1. Prietenul meu s-a oferit să-i dea primele lecţii de Karate la clubul lui, lucru pentru care îi mulţumesc şi atunci când o să-l deschidă o să-mi pun un banner cu el pe blog, pentru ai face reclamă.
P.S.2 Feodor Emiliamenko este un luptător fantastic, în ciuda celor spude despre el de către Mircea Badea. Stilul lui de luptă provine de la serviciile secrete ruseşti şi pare lipsit de spectaculozitate, dar este foarte eficient, altfel nu ar fi neînvins de 3 ani, nu-i aşa?
[…] pana in 12 ani…, si antrenorului (avea vreo 40 de ani). Continuarea aici, Dorian Lungu Blog Bătaia şi artele marţiale În primul rând eficienţa stilurilor de luptă este dată de lupta în sine, condiţiile în care […]
Hello apropo azi am vazut la stiri un lucru care m-a frapat .Consiliul judetean sau ma rog ….vor sa editeze in scurt timp un ziar care va fi distribuit in tot judetul .Dar nu orice fel de ziar unul Policolor tziplat ca sa nu se deterioreze vezi doamne si oare despre ce?Nici mai mult nici mai putin decat un ziar al campaniei politice bineinteles nu a fost numit asa de de purtatorul de cuvant al presei ci un ziar care sa contina toate evenimetele politice ale primarilor etc.si care normal ca se va realiza din banii nostrii care va costa 6 milioane de euro sau ceva de genu n-am inteles bine dar oricum doar ideea ca pe timpul asta ei fac ziare si nu tocmai cu solutii si sa indemne poporul sa-si intoarca fatza spre agricultura sa muncim sa facem ceva sa iesim la suprafata ne da de inteles ca este nevoie de o revolutie ca sa facem curat doar asha ii mai putem da jos .
Teoretic se va face, acest ziar din fonduri private, practic va fi din bani publici dati privatilor pe tot felul de contracte. Oarecum asemanator cu B1Tv si EVZ. In ce priveste munca ai perfecta dreptate, oamenii astia nu au nici cea mai mica intentie sa faca ceva, ci doar sa promita ca vor face ceva. Cand o sa-mi repare astia net-ul o sa mai scriu cateva lucruri ce ar putea fi facute in Romanica.
Interesant post, iar ceea ce il face si mai interesat este ca a fost postat pe perioada Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud. In toata zarva provocata de turneul final, am gasit o mica ‘oaza’ in aceste randuri. Consider si eu aceste tehnici benefice pentru cei mici, practicate de la o varsta decenta si de asemenea ma bucur ca Albert va avea ocazia sa lucreze personal cu Dragos. Multa bafta pe aceasta cale cu sala. Cand am discutat ultima data cu el la o cafea, era doar un proiect, dar se pare ca se materializeaza si speram sa iasa ceva frumos.
P.S. – Trebuie sa recunosc ca niste discutii purtate cu dumneavoastra acum ceva vreme m-au facut sa cred ca micul Albert va face performanta in rugby, un sport de asemenea agreat de catre dumneavoastra, gresesc?
Stima
Imi place mult si rugby intr-adevar, o sa-l duc pe Albert la cat mai multe sporturi si-l las sa aleaga ce prefera. Pentru Dragos felicitari (a luat 10 la mate la BAC (ce profesor de treaba a avut)) si tot suportul, este un exemplu pentru cei din generatia voastra. El demonstreaza ca daca iti canalizezi eforturile intr-o anumita directie ai foarte multe sanse de reusita.