Am avut o discutie cu un bun prieten acum cateva zile legata de postacii (el zice ca sunt portocalii) care scriu tot felul de mesaje agresive la articolele mele cu tenta politica. Vreau sa lamuresc cateva lucruri legate de intentia mea de a-mi face un blog.
Este evident pentru oricine ca un blog reprezinta o platforma de comunicare, dar asta genereaza doua tipuri de intrebari, prima daca ai cu cine comunica si a doua daca ai ce comunica. In ceea ce ma priveste, raspunsul la prima dintre ele este pozitiv. Sunt profesor de 14 ani, am avut cateva generatii de elevi care de fiecare data cand ma intalnesc cu ei isi exprima regretul ca nu putem comunica mai des. Prin urmare acest blog poate raspunde unei astfel de intentii, dar dupa cum ati observat nu m-am limitat doar la fostii elevi, fiind liber oricine sa intre pe blog si am fost deschis oricarui mesaj sau argument. La a doua intrebare, daca am ceva de comunicat, iarasi cred ca raspunsul este pozitiv. Consider ca fac parte dintre intelectuali, am citit enorm, am si scris cate ceva, am intrat tot timpul pe usa din fata oriunde. De exemplu sunt profesor titular, cu titulaizare prin concurs, printre primele generatii de profesori care au dat concurs pe posturile lor si am luat acest concurs imediat ce am terminat Matematica – Fizica, dupa ce cu un an inainte am terminat si Electrotehnica. Am preferat sa-mi dau doctoratul din filosofia stiintei si nu din matematica deoarece consider ca matematica trebuie sa imbrace realitatea si ca ea nu are o consistenta de sine statatoare, iar pentru lucrarea mea de doctorat am lucrat din greu 5 ani. Cu alte cuvinte nu mi-am cumparat nici pozitia in societate si nici vreun titlu academic.
Acum am sa zic cateva cuvinte si despre politica. Urmaresc viata politica din 1990, asa cum am aratat intr-un articol anterior. Am luptat cu convingerile concetatenilor mei de fiecare data cand am crezut ca ele sunt gresite si cand am considerat ca deciziile lor ne conduc intr-o directie gresita. In aceasta nota am fost impotriva lui Ion Iliescu si consider ca Romania ar fi avut alta sansa de dezvoltare in anii 90 daca nu era el, am luptat impotriva lui Nastase desi este evident ca este alt material decat Iliescu, dar in anii 2000 – 2004 parea ca se consolideaza o pozitie mult prea puternica a lui Nastase ca sa nu-mi fie teama de un regim totalitar. Acesta este si motivul pentru care am votat cu Basescu (cu PD nu am votat niciodata si nici nu cred ca am sa votez vreodata) si am incercat sa conving pe cei din jurul meu ca este cel mai bun lucru, cu toata diferenta intelectuala si morala dintre cei doi (pentru cine este fanatic portocaliu mentionez ca diferenta este in favoarea lui Nastase).
Am regretat la scurta vreme alegerea lui Basescu, un om mic din punct de vedere intelectual, cu o cultura modesta (sau chiar inexistenta), de o mojicie si marlanie fara seaman, dar mai ales un om cu o ambitie de putere mult peste capacitatile de intelegere a multor oameni. Rezultatul acelei alegeri nefericite din 2004, a foare multor romani s-a vazut in scurt timp cand a inceput circul.
Am scris aceste randuri ca sa-mi reiterez pozitia dar si ca sa arat ca politica nu mai poate fi evitata, nu mai poate fi data la o parte din preocuparile oamenilor, oricat s-ar stradui ei. Daca incercam sa intoarcem capul in partea cealalta patim ceea ce patim din 2004 incoace. Acesta este motivul pentru care articolele mele de pe blog contin atat de multa politica.
Pe de alta parte, plec de la consideratia ca putem oricand sa ne contram in argumente de orice tip, cu conditia sa le intelegem. Acesta este si motivul pentru care am introdus in articolele mele rationamente economice, multe dintre ele proprii, deoarece este mult mai dificil sa contrazici matematica.
Rationamente economice gen: „a dau un exemplu un oras ca Brasovul are un buget de 120 mil. euro, din acestia, la o prima strigare Scripcaru nu poate justifica cel putin jumatate din ei, adica vreo 60 mil euro. Inmultiti asta cu 40 si va dau 2,4 mld. euro dar la care mai trebuiesc adaugati si bani furati direct de la guvern sau din consiliile judetene”.
Pai poate imi explici si tu mie cum justifici nejustificarea celor 60 de milioane si ce reprezinta acel 40? Numarul de resedinte din judet? Si daca 40 reprezinta numarul resedintelor de judet chiar toate nu isi pot justifica cele 60 de milioane de euro asa cum susti tu. Imi place ca etichtezi oamenii care nu sunt de acord cu tine ca si postaci :)). Amuzant. Inseamna ca daca nu esti cu noi esti impotriva noastra. Bucura-te in continuare de populismul si demagogia expusa SI DE PSD-PNL. Poate in momentul in care o sa renunti la bucuria o sa incepi sa-ti folosesti cutiuta cu care te lauzi atat ca ai lucrat 5 ani la un doctorat
Faptul ca Scripcaru si altii ca el (eu traiesc in Brasov si ma intereseaza ce se intampla aici cu banii publici) nu poate justifica banii este evident in momentul in care nu-si afiseaza devizele si contractele pe site-ul oficial al Primariei asa cum prevede legea. Este deja de notorietate cazul patinuarului a carui constructie s-a incheiat anul trecut dar nu exista nici o hartie oficiala cu contractele si devizele facute publice.Tie a ce-ti suna asta?
Indiferent de ce parte ai fi sau in ce oras ai trai cred ca te intereseaza modul in care sunt cheltuiti banii tai. In momentul in care autoritatile refuza sa respecte legea si sa-mi arate modul in care ii cheltuie am tot dreptul sa cred ca-i fura, nu crezi?
Nu a existat nici o hartie oficiala? Pai si cei de la GSP cum au reusit sa isi duca ancheta pana la capat? Poate vrei sa zici ca nimeni nu a facut nimic, nu ca nu a existat nici o hartie oficiala.
In al doilea rand: de ce nu te duci sa faci o plangere? Eu am facut o plangere vis-a-vis de niste chestii care nu mi se pare normale.
In al treilea rand: o sa vin un postac din asta si o sa iti spuna ca cel putin in ultima vreme tot s-au arestat „portocalii”.
Tu o sa o continui sa zbieri: „PDL-istii sunt de vina”. Eu o sa strig: „Toti sunt de vina, indiferent de culoare politica”.
Mi-e scarba de astia care ne conduc pentru ca nu fac nimic pentru sustinerea mediului privat sau pentru combatarea evaziunii fiscale dar imi e in egala masura scarba si de populismul si demagogia (care ce-i drept prinde la romanii) de care dau dovada ceilalti.
Oricine ar fi fost la putere tot la fel s-ar fi comportat. Tipul asta de condus tara s-a perpetuat si s-a rostogolit ca un bulgare si peste cei care se numesc fie generatia noua, fie altfel de politicieni.
Sunt de acord ca multi politicieni au furat si nu au fost pedepsiti de lege. Pot sa cred ca Nastase a furat, Basescu, Mitrea, Udrea, Patriciu etc, dar nu sunt de acord cu ideea ca toti au furat. Nu cred ca Ciorbea a furat, nu am auzit de nimic de acest gen in ce-l priveste sau Antonescu, sau Ponta. Sunt de acord ca trebuie facut ceva cu economia si o sa scriu maine un articol pe teme economice, dar PDL nu vrea sau nu stie sau nu poate sa faca. Prin urmare sunt putine optiuni pentru cei care nu suntem politicieni, fie ii schimbam cu altii (ca pedeapsa sau ca masura disperata), fie ii obligam sa ia masurile corecte prin proteste de strada si greve, fie plecam cu totii din tara (lucru care nu mi se pare a fi chiar o solutie pentru tara). Daca tu crezi ca a sta si a privii cel mai incompetent si rauvoitor guvern din istorie reprezinta o solutie este parerea ta si ai dreptul la ea. Eu consider ca acum mai mult ca niciodata trebuie facuta presiune pe clasa politica.
Pai pana acum de ce nu i-ati obligat prin greve si proteste de strada sa ia masurile corecte? Corelarea productivitatii cu salariul si implicit punctul de pensie iti spune ceva? Cand economia duduia si se dadea pomeni electorale de ce nu faceati greve si nu protestati?
Asta e mentalitate tipic romaneasca: intr-un fel sau altul v-au cumparat, v-au marit salariile si gata, ati tacut. Tu ca profesor de ce nu ai iesit sa zbieri in strada ca nu ai material didactic, ca unele scoli sunt construite sau renovate la costuri astronomice? ATUNCI CINE FURA? Nu tot politicieni sunt si aia? Din nou, mentalitatea tipic romaneasca.
Si acum, cand toata Europa se confrunta cu problema deficitului urias, cand si economiile puternice (Germania, UK) fac reduceri de cheltuieli publice, inclusiv reduceri de personal si de salariu noi ce facem? Sa fim bine intelesi: nu sunt de acord cu micsorarea anumitor pensi dar cu reducerea salariilor DA.
Totul pleaca de la mentalitatea intregii societati: toti suntem invatati sa „ne descurcam” in viata, asa si politicieni: sunt niste bisnitari la nivel inalt, numai fac bisnita cu blugi, fac bisnita cu asfalt si mai ce vrei tu.
Tu esti penibil cu explicatiile tale, dovada ca demagogia si populismul arata de cretinii aia doi, Antonescu si Micul Comunist Ponta, prinde foarte bine la televizor.
Sincer, chiar imi doresc acum sa ajunga sa va conduca astia doi: chiulangiul Parlamentului, care nu s-a remarcat cu nimic in toata activitatea de parlamentar si brusc media l-a transformat in salvatorul natiunii si Alba ca Zapada, faza la care poporul „a pus botul” si Micul Comunist, extensia lui Iliescu in prezent, a carei solutia salvatoarea consta in impozitarea nesimtitilor alora de „bogatani” care au pus o afacere pe picioare, au creat locuri de munca si au contribuit la buget (inclusiv la salariul tau de profesor) cu 80%.
Dar banuiesc ca tie ti se par normale chestiile astea. Daca vreti sa schimbati ceva trebuie mai intai sa renunti la simpatiile astea oarbe pentru politicieni, nu sa incerci sa demonstrezi ca X e mai bun decat Y.
Nu uita ca economia reala (aia care produce plus valoarea) e pe moarte, cifrele de afaceri si incasarile sunt in continua scadere. Propune tu sau altcineva (amagit de populismul unora) solutii reale, nu povesti gen: luam bani din rezerva BNR ca sa platim pensiile si salariile.
Legea aia propusa se cheama „Legea echilibrarii bugetare”. Sti de ce?
Daca tu propui intr-una greve si proteste, atunci propune si solutii. SOLUTII REALE!
Cred ca ti-am mai zis odata ca vorbesti in sloganuri (majoritatea se regasesc la activistii PDL), peste tot unde s-au facut reduceri bugetare au crescut cheltuielile cu educatia desteptule.
Te mai intreb odata, ce competente ai, ce sti sa faci si ce citesti, daca nu raspunzi sa sti ca te banez de acum inainte.