O să încerc să demonstrez în acest articol, pe raţiuni economice şi nu pe comentarii inepte a la Andreea Vass sau isterice gen Antena 3, de ce tăierile de salarii şi de pensii vor fi menţinute şi după 31 decembrie. Din acest punct de vedere sunt de acord cu părerea domnului Croitoru de la BNR, care susţinea că aceste tăieri vor dura cam 2 ani şi o să încerc să demonstrez şi de ce cred că are dreptate. Pe de altă parte, foarte tristă este situaţia unei ţări în care politica economică este făcută de bancheri, chiar dacă este vorba de bancherii de la Banca Naţională.
Reiau unele cifre oficiale legate de PIB + ul României, chiar dacă unul dintre cei mai buni prieteni ai mei nu dă doi bani pe aceste cifre yicând că aşa cum Grecia a minţit cu neruşinare în toate cifrele oficiale nu+i consideră mai buni pe oficialii noştri, indiferent că aceştia provin din PNL, sau PSD sau PDL. Dar, deoarece nu putem pleca de la nimic plecăm de la aceste cifre oficiale, conform cărora PIB+ul României la în 2008 a fost de 136 mld euro. Acest PIB ar fi putut probabil să susţină salariile bugetarilor şi creşterea de pensii, iar dacă acesta ar mai fi crescut nu cred că ar fi fost vreo problemă legată de cuantumul acestora.
Anul 2009 a însemnat, însă, un deystru din punct de vedere economic pentru România şi aici vreau să fiu bine înţeles doar pentru România, deoarece chiar dacă a fost criză şi în alte ţări europene nici una nu a coborât cu 8% economic şi asta pe cifre oficiale, deoarece neoficial scăderea economică se pare că a avut două cifre. Dacă la această scădere mai adăugăm şi scăderea economică din acest an care va fi de cel puţin 2%, înseamnă că per total în 2011 PIB-ul României este mai mic cu cel puţin 15 mld euro, acest lucru însemnând un buget cu cel puţin 5 mld euro. Pe cei trei ani de guvernare Boc înseamnă 15mld euro, pe care statul i-a consumat din împrumuturi. Aceste împrumuturi puteau fi evitate în 2009 dacă statul hotara o reorganizare a cheltuielilor şi ar fi făcut de exemplu ceea ce promitea mincinosul Boc în campania din 2008 anume să îngheţe achiziţiile publice pentru un an, reamintesc că aceste achiziţii înseamnă exact cele 5 mld euro necesare acoperirii găurii produse de căderea economică.
Nu mai facem istorie, ştim cu toţii ce s-a întâmplat în 2009 când guvernul Băse – Boc a preferat să nu facă nimic, să promită marea cu sarea şi să lase economia să cadă dezastruos, doar pentru ca Băsescu să mai capete un nou mandat. Problema cea mai gravă este aceea că nici după ce au câştigat toată puterea nu au făcut nimic să oprească căderea economică şi nici nu dau semne că ar şti ce să facă. Prin urmare în 2011 România va avea cu cel puţin 15 mld euro mai puţin decât în 2008, cu alte cuvinte şi să vrea nu vor avea de unde să readucă pensiile şi salariile la cuantumul lor corect. Este posibil să încerce o revenire a pensiilor, dar preţul va fi foarte mare, deoarece vor fi plătite din împrumuturi.
Acum revin la declaraţia lui Croitoru, care zicea că această tăiere de venituri va dura cel puţin 2 ani, el se baza mai mult ca sigur pe o proiecţie conform căreia economia românească îşi va reveni la nivelul din 2008 în 2 ani, ceea ce consider că este nerealist, deoarece pentru a opri căderea economică măsura tăierilor de pensii şi salarii va fi un eşec, este clar o măsură gândită (în cazul în care a fost gândită) de economişti cu gândire de bancheri, fără viziune şi am demonstrat acest lucru în alt articol. Măsurile de relansare economică presupun o oarecare doză de risc, pe care bancherii nu o acceptă şi o mare doză de imaginaţie, ce lipseşte de ceva timp guvernului României. Este vorba de scăderea impozitului pe profit, chiar dacă asta înseamnă un TVA mai mare, înseamnă renunţarea statului la contrulul anumitor zone sau intreprinderi, chiar şi profitabile, dar mai ales la cele în pierdere etc. Din acest punct de vedere mult mai bun ar fi un guvern influenţat de adevăraţi oameni de afaceri (nu de alta dar toţi din guvern sunt mari afacerişti, dar doar cu statul).
Chiar şi atunci când aceste măsuri ar fi luate acum ar trece cel puţin 2 ani până când ele şi-ar face simţite efectele, deşi vânzarea CFR Marfă, TAROM etc, ar însemna destul de rapid nişte bani în buget. Cu alte cuvinte în decembrie 2010 nu cred că se va pune problema revenirii la salariile şi pensiile dinainte de tăieri, ci cât va fi noua tăiere.
P.S. Proiectul Prima Casă este un eşec răsunător din punct de vedere economic, deoarece nu produce nimic, nu ar fi mai bine ca statul să dea garanţii de până la 60.000 euro pentru cofinanţarea proiectelor europene cu fonduri nerambursabile? În acest mod banii daţi de statul român pot produce o plus valoare care se va întoarce în economie.
[…] Alin Beta Blog […]
Croitoru a spus „ar trebui” sa fie mentinute 2 ani. Vass a spus la fel, dar atrage atentia ca nu e constitutional. Ceea ce este si corect, nefiind deloc inepte interventiile ei! Legea actuala penru care isi asuma guvernul raspunderea se aplica pana in dec 2010. ATAT! UDMR si UNPR conditioneaza ramanerea la guvernare in 2011 cu reluarea automata a pensiilor si cesterea rapida a salariilor.
Masurile economice corecte, inainte sa le poti aplica, trebuie sa fie legale/constituionale. Altfel, acel „ar trebui” ramane la nivelul ar trebui s aavem o curte constitutionala de profesionisti si independenti politic, ar trebui sa nu avem pensii speciale si pensionati pe caz de boala care lucreaza la negre, dar ii avem, nu-i asa?
Si cu toate astea o sa gaseasca o cale sa mentina taierile si dupa 31 decembrie, desi s-ar putea sa revina asupra pensiilor, deoarece pur si simplu nu vor avea bani. In ce priveste UNPR si UDMR nu vor iesi de la guvernare, vor gasi ei niste pretexte sa ramana.