Am aşteptat un timp să se liniştească apele cu BAC-ul, să se dea mare ministrul că a avut grijă ca elevii să nu mai copie la BAC (o minciună au copiat la fel, iar dacă ne luăm după scandalurile cu DNA s-a copiat chiar cu xeroxul), să se bucure cei care au luat şi să se obişnuiască cu ideea ceilalţi, ca să scriu un articol despre acest subiect. Aş vrea să fac o analiză a motivelor pentru care rezultatele din acest an sunt mai slabe decât cele din anii trecuţi şi să vedem dacă acest lucru înseamnă cu adevărat o tragedie pentru sistemul de învăţământ românesc.
În primul rând promovabilitatea este mult mai scăzută în acest an din cauza faptului că se face media din trei note şi nu din şapte ca până acuma. În anii trecuţi media finală se făcea şi cu notele de la oral, care erau mai mari decât cele de la scris şi mai era şi proba la alegere, unde candidaţii alegeau de obicei Educaţia Fizică, la care iarăşi notele erau mai mari. Cu alte cuvinte erau foarte rare cazurile în care nu se obţinea media 6. Anul acesta un procent foarte mare dintre cei picaţi nu au reuşit să obţină media 6 şi aşteaptă rezultatul contestaţiilor. Mulţi dintre cei care nu au luat această medie vor reuşi în sesiunea din toamnă destul de uşor să-şi obţină procentele care le lipsesc, deoarece vor da o singură proba, care este posibil să fie cea pe care şi-au ales-o singuri.
Pe de altă parte multe licee au procentaje dezastruoase, este cazul Colegiului „Sfinţii Voievozi”, fostul Rulmentul sau „Maria Baiulescu”, CFR, unde promovabilitatea a fost de sub 25%. Foarte mulţi tind să dea vina pe profesori şi cred că o anumită responsabilitate o poartă şi cadrele didactice, dar există nişte circumstanţe. În primul rând repartizarea computerizată face ca la liceele slab cotate să ajungă elevi mult mai slab pregătiţi, iar munca unui profesor cu un copil slab pregătit şi nu prea dornic să înveţe este mult mai dificilă decât cu un copil mai bun. Pe de altă parte, din propria experienţă pot să zic că la astfel de licee interesul părinţilor pentru educaţia copiilor lor este extrem de scăzută. La începuturile carierei mele de profesor am predat şi eu la Rulmentul şi la clasa la care eram diriginte reuşeam cu greu să aduc câţva părinţi la şedinţă. Era un adevărat chin să vorbeşti cu părinţii copiilor cu probleme, care te trimiteau cel mai adesea la plimbare, era ceva de genul copilul meu e responsabilitatea voastră, spălaţi-vă pe cap cu el.
Îmi aduc aminte de un eveniment de la „Maria Baiulescu” în care în pauză a intrat o mămică şi ne spune că o caută pe diriginta fetei ei. Noi, cei din cancelarie am întrebat-o, firesc, cum o cheamă pe dirigintă. Nu a ştiut. Am întrebat-o în ce clasă e copila. Nu a ştiut nici asta, a zis că crede că este în clasa a X-a. Ne-am apucat s-o căutăm pe copilă prin cataloagele de a X-a şi nu am găsit-o nici acolo. În final i-a venit unei prietene ideea s-o căutăm la SAM (şcoala de artă şi meserii), unde, surpriză era acolo. Cu alte cuvinte, mămica habar nu avea că fata ei nu promovase Examenul de Capacitate. Bestial, nu-i aşa?
Şi în fine un ultim motiv pentru care promovabilitatea a fost atât de mică deoarece a fost cel mai prost organizat BAC pe care îl cunosc de când sunt eu profesor, iar asta este vina acestui ministru care se dovedeşte mai aerian chiar şi decât „faimoşii” lui predecesori. Vă dau o mostră de prostie în organizarea acestui BAC. Clasele de profil Tehnologic nu au avut dreptul să-şi aleagă materia pentru proba a treia din disciplinele de specialitate, cu toate că aveau jumătate din orele pe săptămână de specialitate. Întrebarea care se pune este de ce au mai făcut 10 – 20 de ore de specialitate pe săptămână?
Acuma să analizăm şi dacă această promovabilitate scăzută este cu adevărat o problemă pentru România. Eu consider că este aberant ca toţi cei care au terminat un liceu să-şi ia BAC-ul şi, mai ales să urmeze cursurile unei facultăţi. Vă aduc aminte că, prin ordin de ministru au fost desfiinţate SAM-urile. Cu alte cuvinte toţi copiii care termină clasa a 8-a vor termina şi liceul, din această cauza la liceele slabe au ajuns copii care au luat la tezele unice nota 3. Vi se pare normal ca aceşti copii slabi să ia BAC-ul ca să unple listele facultăţilor private, sau chiar de stat pentru a-şi cumpăra şi ei o diplomă.
Cred că acest procentaj este mai apropiat de cunoştinţele şi competenţele copiilor din ziua de azi. Nici acest BAC, cu probele lui aberant puse de-a lungul anului, nu este chiar imposibil de luat, dar pentru asta trebuie să înţeleagă şi copiii că trebuie să şi înveţe câte ceva. Sper că vreo câţva ani cu o astfel de promovabilitate va reuşi să le mai deschidă şi copiilor ochii, deoarece prea mulţi cred că pot să treacă prin şcoală ca gâsca prin apă.
De ce faceti din cei de la SAM, mari ratati?
Eu unul am terminat anul acesta Scoala de Arte si Meserii, in C.T. Sfintii Voievozi. Ce caut aici? Pai nu pot sa-mi tin gura cand cineva ma obliga sa invat ceva ce nu-mi place, cum ar fi chimia.Nu mi-a placut niciodata chimia, iar tupeul meu de ai spune doamnei profesoare de chimie care era in acelasi timp si directoare, ca nu-mi place materia ei, ca nu ma ajuta deloc in ceea ce-mi doresc sa devin si ca nu o inteleg, am fost premiat in clasa a 8-a cu o frumoasa corigenta. Astfel am fost repartizat automat catre SAM-ul din C.T Sfintii Voievozi. Ca prin minune in Rulmentu’ (C.T Sfintii Voievozi) Dna. directoare era de aceasi profesie … si astfel in primul an am ramas iar corigent din cauza urii care o purtam acestei materii.
De aici a pornit regresul meu, nu am fost niciodata un elev eminent dar nici ultimul ratat, iar de demonstrat ca pot ajunge un elev de nota 10 au fost multe, nimeni nu ma ajutat sa mentin acea linie, parintii au plecat in strainatate pentru a-mi facilita viata, si le multumesc pentru asta, atunci ma intreb cine ar fi trebuit sa ma ajute?
Stiu ca si Dvs. sunteti profesor, dar cred ca pentru a scoate elevi buni de pe bancile liceelor, macar un profesor trebuie sa le fie aproape, sa-i indrume, sa-i sustina.
Nu cred ca problema sunt cei din SAM, pot sa spun ca, colegii mei erau mult mai inteligenti decat elevii de la zi, numai ca, in majoritate elevii claselor de SAM au ajuns acolo din cauza problemelor familiale, nu pentru ca sunt prosti. Acesti copii trebuiesc ajutati pentru a nu-i pierde de tot. Desigur, o abordare prea directa a acestora, nu ar face decat sa va respinga. Stiu este un lucru greu, dar daca va doriti ca promavibilitatea sa fie mare atunci trebuiesc ajutati.
Ca sa-mi contiunui ideea, doresc sa adaug ca eu nu am dat capacitatea/teste nationale cand am fost repartizat.
Anul urmator mama mea, ma indemnat sa merg sa ma inscriu la examenul de capacitate. Lucru care l-am si facut, notele finale au fost oarecum surprinzatoare pentru mine. Primul examen a fost la Lb. si Literatura Romana, unde emotiile au fost extreme astfel m-am pierdut cu firea si am scris numai bazaconii.
Al doilea examen a fost la Matematica, aici mi-am pus ambitia sa i-au nota minima, adica 5.
Iar al treilea examen a fost la Istorie, multumita dirigintei din Sc. Generala Nr. 3, Maria Bāitan, am fost indeajuns de informat.
Notele finale ale tezelor au fost surprinzatoare pentru mine, fiind luat in calcul ca m-am inscris in ultima zi.
Romana – 4; Matematica – 4; Istorie – 8.
Indeajuns de mare nota 8 pentru un idiot, asa-i? Pai nu-i chiar asa, Dna. diriginta chiar a stiut sa ne fie aproape sa ne explice pe intelesul fiecaruia materia si uite ca am reusit sa i-au o nota mare, chiar in tezele din timpul scolii am luat cele mai mari note din clasa la aceasta materie, o dovada ca nu suntem chiar prosti, precum pretind multe persoane.
Inca cateva probleme mari, in 5 ani de liceu, am schimbat in fiecare an profesorii, ba chiar am avut 4 profesori diferiti la aceasi materie intr-un singur an, un lucru nu prea destept.
Un alt lucru lafel de „destept” este acela de a obliga elevii profilelor tehnice/teologice de a sustine examenele la materii cel putin ciudate , luand in considerare profilul acestora. Dupa cum ati spus si Dvs. , de ce am facut 10-20 de ore de specialitate? De ce am facut un an de practica? Ca acum la sfarsit sa dau examen din Chimie/Fizica?(Biologie nu avem voie sa dam, fiindca nu am facut nici o ora de biologie)
As avea foarte multe de spus in legatura cu acest subiect, dar este unul destul de dureros. Adevarul este ca am gresit si eu cu orgoliul meu. Dar eu fiind copil nu eram deloc copt la minte, iar un profesor care si-a pus mintea cu mine este mult mai necopt ca mine.
Nu ii fac pe cei de la SAM niste ratati ci doar atrag atentia ca desfiintarea lor a fost o prostie. Cred ca am explicat corect motivele pentru care licee precum @Sfintii Voievozi@ au rezultate slabe la examenele de BAC si nu am dat vina numai pe profesori sau numai pe elevi. Cred ca exista o vina foarte mare pe care o poarta societatea, iar despre asta nu vorbeste nimeni, niciodata.
P.S. sunt de acord ca in sistem este nevoie de oameni carora sa le pese de copiii carora le preda, dar salariile foarte mici face ca multi potentiali buni profesori sa nu mai intre in sistem.
Pe langa toate astea si nesimtirea elevilor este un mare minus. Sunt multe de schimbat in acest segment, iar rezultatele se vor vedea abea peste cativa ani 8-10 ani, asta daca sistemul ar fi schimbat radical.
Cel mai bun sistem de invatamant mi-se pare cel din USA, unde elevul este lasat sa-si aleaga meseria si este indrumat in acea directie. Cred ca toata lumea a auzit de sistemul de acolo si nu mai are rost sa explic de ce faciliteaza invatatul acel sistem.
Eu ma intreb de ce toata lumea urla dar nimeni nu face nimic? Este adevarat, singur nu poti sa faci nimic, dar poti sa-ti gasesti aliati… 10-100-200, oricati ar fi, sigur se vor strange din ce in ce mai multi.
Eu am fost foarte incantat de SAM, fiindca imi ofera o diploma de practica. Desi nu ma va ajuta cu nimic acea diploma, dorinta mea era sa ajung sa dau BAC-ul, de aici sa-mi aleg meseria. Dar totul a fost naruit cand am fost pus sa aleg intre Chimie si Fizica… Nu-i nici o problema , m-am impacat cu ideea ca nu voi lua bac-ul anul acesta si ca voi mai pierde un an. Dar voi merge mai departe la un post-liceeal, iar mai apoi voi da dinou BAC-ul.
Oricum, multumiri ministrilor care si-au batut joc de noi.
Toate aceste schimbari aberante, care se mai intampla si in timpul anului nu ii ajuta deloc pe elevi (ca sa nu zic ca sunt si ilegale). Poti sa citesti articolele despre Scoala si Educatie pe care le-am scris anterior.
Asta inseamna ca un elev poate da in judecata amendamentele aduse in acest an scolar?
Unele da, mai ales cele legate de competentele lingvistice.
Domnule profesor, imi pare rau sa va spun asta dar faceti niste greseli de ortografie destul de grave.
E corect „acum”, „cativa” nu „catva”, „uMple” nu „unple”…
Graba,bat-o vina