Vă promisesem că revin cu un articol despre ceea ce presa numeşte lupta din interiorul opoziţiei, în care eu nu cred. Admit ca există diferende de ordin doctrinar şi chiar de ordin strategic între PSD şi PNL, dar consider că în acest moment există o strategie comună celor două formaţiuni, bine pusă la punct şi care este cunoscută doar la nivel înalt de către puţini. Menţionez că nu am acces la informaţii de la vârful celor două formaţiuni, ci doar din teritoriu, ceea ce nu este relevant, din presă şi propria mea minte cu care am încercat să găsesc o noimă în acţiunile celor două formaţiuni, dar mai ales a celor doi lideri.
Plec în analiza mea de la fapte, relevate de acţiunile şi declaraţiile celor doi lideri, dar şi a celorlalţi membrii ai PSD şi PNL. După ce analizăm declaraţiile putem trage concluzia că amândouă doresc înlăturarea de la putere a PDL şi a lui Traian Băsescu, dar par a nu fi de acord cu metodele şi cu paşi pe care trebuie să-i urmeze cele două partide pentru a realiza asta. Un alt fapt este că măsurile de austeritate puse în aplicare de guvernul PDL condus, evident, de catre Băsescu deabia acum încep să-i atingă pe votanţi. Efectele catastrofale ale politicii economice au fost vizibile tot anul trecut şi cu toate astea o mare parte a populaţiei s-a grabit să-l mai voteze încă odată pe Băsescu şi chiar dacă nu a fost suficientă pentru ca acesta să câştige corect alegerile, a fost de ajuns pentru a putea măslui votul. Cu totul alta ar fi fost situaţia dacă populaţia ar fi votat în proporţie de 60 – 70 % pentru Geoană. Cu alte cuvinte când politica aberantă a lui Băsescu nu i-a atins direct pe oamenii care votează aceştia au reacţionat greşit, unii alegând să nu voteze, alţii alegând să se lase impresionaţi de toate balivernele înşirate de Băsescu în campania electorală.
Astfel, oricât de grăbit ar părea Antonescu să dea jos acest guvern şi cu preşedintele care îl conduce, sunt convins că şi el doreşte ca mai întâi populaţia să simtă efectiv efectele măsurilor economice impuse de către Băsescu. Mai mult, scandalul din interiorul PDL, în care tabăra lui Udrea doreşte să acapareze toţi banii pentru prăduială, în dauna taberei lui Blaga, Berceanu şi Videanu vine în sprijinul opoziţiei, iar conflictul se anunţă lung şi promiţător. Adică tabăra care v-a simţii că pierde v-a lansa atacuri sub formă de dezvăluiri tot mai spectaculoase despre cealaltă tabără.
Atunci de ce să nu dea opoziţia un semnal de unitate şi să prezinte o variantă concretă, o alternativă la acest guvern incapabil şi corupt? Cred că răspunsul este simplu, pentru că cele două partide vor să ofere electoratului întreg spectrul de alternative. Adică PSD vrea să ocupe în întregime stânga, făcându-i loc PNL pentru a ocupa în întregime dreapta. Cine va fi exclus din această ecuaţie? PDL, care nu se va mai putea adresa nici electoratului de stânga şi aşa oropsit şi nenorocit de măsurile de austeritate, dar nici electoratului de dreapta pe care l+au nenorocit anul trecut şi pe care refuză să-l ajute anul acesta pentru a ieşi din groapă.
Lipseşte o singură piesă pentru ca acest puzzle să fie complet, anume poziţia PNL mi se pare a nu fi suficient de hotărâtă către dreapta. Nu este suficient să vorbeşti doar de cota unică pentru a-ţi apropia electoratul tradiţional de dreapta format din mici intreprinzători, oameni de afaceri, cei cu profesiuni liberale, o parte a profesorilor a medicilor etc. Nu am văzut încă un program concret de măsuri din partea PNL care să vizeze aceste categorii care ar trebui să se îndrepte către ei. Acest lucru mă face să cred că nici PNL nu este încă gata pentru o bătălie decisivă cu PDL şi Băsescu. Se poate spune că nici PSD nu are un astfel de program, dar diferenţa este majoră între cele două partide, iar PSD nu are nevoie de un astfel de program pentru a-şi apropia electoratul. Este evident că electoratul PSD este format din păturile sărace şi sărăcite ale populaţiei, iar acestea vor mai degrabă promisiunea că cineva îi va scăpa de cei care îi asupresc, în speţă Traian Băsescu şi PDL, decât un program de măsuri din care mulţi nu vor înţelege mare lucru. Se poate spune că există o clasă de intelectuali apropiaţi PSD, cum ar fi o bună parte din profesori sau din medici, iar pentru aceştia şi PSD are nevoie de mai mult decât promisiuni.
Cu alte cuvinte cred că cele două partide joacă o piesă numită: Adio, dar rămân cu tine, încercând să acopere tot spectrul politic pentru a lăsa PDL fără votanţi. Este un joc inteligent, dar care nu poate fi susţinut prea mult timp fără măsuri concrete, prin care să se arate electoratului tot mai înverşunat împotriva lui Traia Băsescu şi a găştii lui, că atât Ponta cât şi Antonescu vor să-l dea jos şi nu fac doar un joc de glezne.
Lasă un răspuns