Nu mă mai aşteptam să se întâmple ceva spectaculos în Braşov, nu de alta, dar având în vedere deşănţarea cu care se cheltuie banii publici de către Primărie şi lipsa de reacţie a locuitorilor oraşului mă făcea să cred că oamenii pur şi simplu sunt bucuroşi că salariile şi pensiile lor sunt aruncate în nesimţire pe flori, asfalt, sau subvenţii păguboase pentru RAT sau CET (vezi şi articolele de pe http://metropola-brasov.ro/). Mitingul de ieri, la care au participat în jur de 2 000 de oameni mă face, însă, sa-mi schimb părerea. Este oare posibil să se trezească simţul civic în braşoveni? Este posibil ca oraşul care s-a răsculat împotriva lui Ceauşescu în 1987, să-şi aducă aminte de curajul care i-a animat atunci?
Sper ca mişcarea de ieri a braşovenilor să nu fie singulară, iar oamenii să manifeste paşnic şi să se solidarizeze cu toţi cei care nu mai vor să se lase călcaţi în picioare. Şansele lor să mai schimbe ceva sunt mici dar nu inexistente. Guvernantii trebuie să înţeleagă că nu suntem proşti şi nu îşi mai pot bate joc de noi.
Îi aştept şi pe studenţi să se alăture manifestaţilor, deoarece am observat că şi ei au început să se trezească. Ştiu că zilele trecute afirmam că studenţii braşoveni nu prea există, dar s-au hotărât să mă contrazică şi au ieşit şi ei la proteste. Şi ce credeţi, au şi reuşit să obţină ceva, anume ieri în şedinţa decanatelor Universităţii „Transilvania” au obţinut abrogarea unor taxe aberante impuse de către Universitate. Bravo băieţi, vedeţi că se poate. Nu mai aveţi mult şi o să preluaţi voi conducerea luptei împotriva guvernului, cum este şi normal şi nu o să vă mai ascundeţi în spatele pensionarilor. Până una alta, vă felicit din toată inima pentru mica voastră victorie.
În încheiere, ţin să reamintesc tuturor că schimbarea începe local şi se realizează în paşi mici, aşa cum au reuşit şi studenţii. Dacă puneţi presiune pe primar şi pe aleşii locali, sau pe parlamentarii locali aleşi uninominal, aceştia poate nu vor mai cheltui banii din salariile şi pensiile voastre pe flori sau asfalt, nu de alta dar acestea nu ţin de foame.
Adica solutia pe care tu o incurajezi e iesitul in strada, adica intoarcerea la origini, nu? In loc sa facem un pas inainte o sa facem sute de pasi inapoi.
As fi vrut sa va vad pe voi, astia care incurajati acum iesitul in strada si revolta poporului cu aceiasi atitudine si in momentul in care cateva ziare vuiau de sumele cheltuite la fel de aberant ca si acum, cand se anunta pretul platit pentru un kilometru de autostrada, autostrada care nu s-a construit (apropo, chinezii au construtit 130 de kilometri d-astia de autostrada in 3 luni!!!).
Romanul e ipocrit la fel ca si clasa politica ce il conduce si de altfel la fel ca si clasa politica ce il reprezinta nu aduce nimic nou pe masa. Cand inca vad ca se tine cont de pararea lui Petre Roman cel care ne spunea ca industria e un morman de fier vechi si trebuie vanduta, a tovarusului Ilici, a lui Victor Ciorbea catalogat drept cel mai prost prim-ministru (daca il intrece sau nu Boc ramane sa vedem), motanelul securist care vine la tv cu solutiile lui miraculoasa dar in Parlament nu face nimic si altii ca ei incepe sa imi para rau ca am ales sa raman in tara.
Solutiile propuse de tine sunt la fel de proaste si inexistente ca cele propuse de clasa politica, clasa politica care este imaginea in oglinda a poporului pe care il conduce: incompetent, involuat, lipsit de idei si solutii.
Ma opresc aici ca poate unii se vor simti jigniti.
Nu am avut pretentia sa dau solutii, ci doar am prezentat cifre. Pe de alta trebuie sa fii prost sa crezi ca vreun om politic, de aici sau de aiurea, va face ceva pentru cei care l-au ales daca acestia nu-l obliga, prin manifestatii si greve. Bag seama ca esti un mare fan al acestor masuri imbecile pe care le ia guvernul Boc, dar ca matematician pot sa-ti spun ca mint, iar economia nu se va relansa cu aceste masuri. Nu stiu ce competente ai, dar cred ca niste cifre ai putea sa analizezi, gandeste-te si tu, 25% in minus la salarii (la toti nu numai la cei care nu le merita deloc si care ar trebui dati afara) si 15%minus la toate pensiile (nu numai la cele nesimtite) insemna o scadere de cel putin3% din produsul intern brut. Atunci cum va putea economia Romaniei sa fie pe plus in 2010 si mai ales cum va putea sa pastreye tinta de deficit bugetar, daca scade PIB-ul?
Daca esti profesor de matematica ar trebuie sa cunosti inca doua lucruri:
1. Faptul ca veniturile celor din privat s-a injumatit, deci cotizatiile lor la bugete s-au…
2. 16% din 100 de lei nu este egal cu 16 din 100000 de lei
Mi se pare penibil ca tu, ca intelectual, chemi lumea in strada sa protesteze. Adica…cu asemenea mentalitate chiar numai are rost sa imi fac speranta ca romanul se va trezi si va inceta sa stea cu mana intinsa dupa pomana.
1.Nu stiu ce legatura au cele doua cifre date de tine cu ce ti-am prezentat inainte.
2.Asta inseamna ca trebuie sa renuntam la cota unica, sau ce anume vrei sa zici pentru ca esti extrem de confuz.
3.Din toate timpurile intelectualii au fost in strada alaturi de manifestanti, iar daca tu ai impresia ca un profesor, un medic sau chiar un pensionar cere pomana de la guvern poate ar trebui sa nu mai apelezi niciodata la vre-unul dintre acestia.
P.S. Daca tu ii urasti pe cei de la Anteme si pe Voiculescu si pe Patriciu si pe Iliescu si pe…. si in acelasi timp il iubesti mult, mult de tot pe Basescu, este libera ta alegere, asa cum este libera alegere a altor oameni sa nu-l iubeasca. Personal, cred ca, indiferent cine ar fii conducatorul care i-a aceste masuri imbecile, doar pentru a-si pastra protejatii la borcanul cu miere, acesta trebuie schimbat.
P.S.2. In anii 90, eu militam pentru schimbarea lui Iliescu, asa cum acum pledez pentru inlaturarea lui Basescu, din punctul meu de vedere amandoi au facut la fel de mult rau tarii.
P.S.3.Nu mi-ai zis in ce domeniu lucrezi.
Tragi concluzii la fel de repede ca restul romanilor pe care ii vrei in strada. Cifrele ar trebui sa iti dea putin de gandit, reprezinta valoare cotei unice la ora actuala. Iar daca valoare ei sau forma de impozitare se va schimba (asa cum sustin altii) nu va face decat mai rau.
Sincer sunt dezamagit sa vad pe blogul unei persoane care sustine ca este profesor indemnul la iesitul in strada si la proteste. Te intreb din nou: ce rezolvi daca iesi in strada? Daca ai reusi sa pornesti o revolutie si sa dai guvernul jos? Raspunsul e la fel de simplu: NIMIC. Ci dimpotriva, haznau va deveni si mai adanca.
Eu spun dezamagit dar ideile pe care le susti fac parte din turma, la fel ca si clasa politica.
Repeţi obsesiv aceleaşi replici învăţate pe de rost: intelectualii nu au ce căuta în stradă, dacă ieşim în stradă nu rezolvăm nimic etc, dar nu gândeşti deloc. Dacă lumea nu ieşea în stradă Ceauşescu nu ar fi fost înlăturat, nu ar fi avut loc nici o revoluţie niciodată. În al doilea rând intelectualii au stat tot timpul alături de manifestanţi, cei care nu au făcut asta au fost doar cei cumpăraţi, prin tot felul de funcţii sau beneficii. Iar atunci când oamenii sunt călcaţi în picioare, sunt minţiţi cu nesimţire de actuala putere , aceasta trebuie să plece. Dacă ar fi avut demnitate plecau ei singuri, aşa cum se întâmplă în cazul ţărilor civilizate (vezi cazul Germaniei). Prin schimbare obţii tot timpul ceva, chiar dacă ar fi vorba doar de încredere şi speranţă. Tu poate mai crezi în Băsescu, ai motivele tale să faci asta, dar 90% din populaţia acestei ţări nu mai crede în el şi în gaşca lui, mulţi dintre ei nu au avut niciodată.
Si inca un amanunt: Da. Profesorii, medicii si alte categori de bugetari (exceptie facand majoritatea pensionarilor) cer pomana dintr-un motiv foarte simplu: ies in strada la protest doar cand vor salarii mai mari. Din pacate as fi vrut sa ii vad protestand cu aceiasi pasiune si din motive ce nu tin de starea financiara personala, cum ar fi: starea scolilor si a spitalelor, lipsa medicamentelor si a materialului didactic, starea proasta a infrastructurii. Dar uita ca incaseaza bani din meditatii, medicii nici nu se uita la tine fara o „atentie”, politia ia spaga la fiecare colt de spaga. Bineinteles generalizez. Asta se intampla in 95% din cazuri.
Păi atunci eu propun un sistem mult mai simplupentru tine şi cei care gândesc ca tine, anume ca nici un medic şi nici un profesor să nu te mai bage vreodata în seamă, iar tu să-ţi păstrezi taxele care ajung la aceştia. Prin urmare tu îi ignori pe ei, iar ei te ignoră pe tine, dacă vei dori să te vindeci sau vei avea nevoie vreodată de sistemul de sănătate să nu primeşti niciodată, nicăieri (nu să-mi zici că te duci în altă ţară să-ţi rezolvi problema) acest serviiu. Şi în rest sănătate şi virtute să avem ce bea şi ce mânca. În acest mod nu o să te mai intereseze dacă medicii iau şpagă sau că profesorii fac meditaţii, iar aceştia la rândul lor nu mai trebuie să servească indivizi ca tine care au o părere atât de proastă despre ei.
Sunt ferm convins că cei care vor avea de câştigatvor fi profesorii şi medicii.
Apropos, ai citit articolul legat de invăţământ şi educaţie?
A adus cineva in discutie faptul ca sunt platiti de pomana? Sau ca eu numai vreau sa contribui la buget? Eu vorbeam de mentalitatea romanului dar se pare ca esti doar un roman, care gandeste ca toti romanii, cu aceleasi principi ca toti romanii. Cum ziceam anterior: lipsa de viziune, incapacitatea de a privi in ansamblu. Iar daca apelul tau la trezire (care esti intelectual) inseamna iesitul in strada si greva la ce sa ma astept de la un muncitor?
Am impresia că vorbesc cu un perete, eu încerc să-ţi aduc argumente iar tu repeţi la nesfărşit placa cu ieşitul în stradă care nu rezolvă nimic. Eu nu cred în lipsa de viziune a românilor, sau în lenea lor (pentru tine proverbială), sau în alte lucruri negative pe care le are poporul român. Peste tot în lume oamenii sunt aproximativ la fel de inteligenţi, harnici, invidioşi sau răi, ceea ce face diferenţa este nivelul lor cultural. Acesta este şi motivul pentru care China este peste America sau Europa din punctul de vedere al civilizaţiei, deoarece au cam 4000 de ani de civilizaţie continuă, fără întreruperi brutale sau împrumuturi masive culturale. La noi în Europa civilizaţia a fost făcută de intelectuali prin intermediul maselor populare, adică prin revoluţii, mai mari sau mai mici. De exemplu lupta lui Marx în în secolul 19 a fost tot un fel de revoluţie în urma căreia s-au obţinut foarte multe lucruri pentru cei care muncesc. Nicăieri în Europa, guvernele nu au fost lăsate de capul lor, ci oamenii au intervenit tot timpul prin mişcări de stradă şi au protestat, obligând guvernele lor fie să renunţe la măsuri aberante, fie să ia anumite măsuri pozitive. În România lipseşte acest simţ civic, iar oamenii acceptă ca oile tot ce le vine de la guverne, pentru că aşa au fost obişnuiţi de Ceauşescu, iar când nu mai pot răbda devin violenţi, lucru care trebuie evitat. Aşa că mai bine protestează acuma paşnic, decât să răbufnească violent în primăvara viitoare când vor muri de foame.
[…] Alin Beta Blog […]
intrebarea este: daca se trezeste si apoi adoarme la loc ca dupa 87/89? credeti ca va sta treaz mult timp? sau vor veni alti profitori si vor face atmosfera inca 20 de ani? deci, ce face dupa ce se trezeste? pune in loc pe cine? in zona schei, la ultimele alegeri parlamentare, a castigat nicolae… deci la ce sa ma astept?
Şi scheienii cred că sunt mândrii de alegerea făcută!